Database Interview Questions and Answers

201. A list in alphabetical order

A. is in descending order
B. is in ascending order
C. is the result of a sort operation
D. both (b) and (c)
Ans: D

202. If a piece of data is stored in two places in the database, then

A. storage space is wasted
B. changing the data is one spot will cause data inconsistency
C. it can be more easily accessed
D. both (a) and (b)
Ans: D

203. A data dictionary is a special file that contains

A. the names of all fields in all files
B. the data types of all fields in all files
C. the widths of all fields in all files
D. All of the above
Ans: D


204. A file that is organized in uniform format is formally referred to as a _____ or a database file.

A. Document                                                        B. Database
C. Record                                                            D. Structured data file
Ans: D

205. A form can be used to

A. modify records                                                            B. delete records
C. format printed output                                                   D. All of the above
Ans: D

206. Which language has recently become the de-facto standard for interfacing application programs with relational database system?

A. Oracle                                                              B. SQL
C.  dBase                                                              D.4GL
Ans: B

207. In SQL, the CREATE TABLE is used

A. to create a table, defining its columns, integrity constrains, and storage allocation
B. to add a column/integrity constraint to a table
C. to redefine a column
D. to change a table's storage characteristics
Ans: A


208. Which of the following is not true of the traditional approach to information processing?

A. There is common sharing of data among the various applications
B. It is file-oriented
C. Programs are dependent on the files
D. It is inflexible
Ans: A

209. Batch processing is appropriate if  

A. a large computer system is available
B. only a small computer system is available
C. only a few transactions are involved
D. All of the above
Ans: E

210. What is the abbreviation used for a software package that permits the users to create, retrieve and maintain records in a database?

A.DASD                                                             B. FMS
C. EMMS                                                           D.DBMS
Ans: D

211. Which of the following is not an advantage of the data-base approach?

A. elimination of the data redundancy
B. ability to associate related data
C. increased security
D. program/data independence
E. All of the above are advantages
Ans: E

212. A data dictionary doesn't provide information about:

A. where data is located
B. the size of the disk storage device
C. It allows a many-to-many relationship
D. It is conceptually simple
Ans: B

213. Data encryption techniques are particularly useful for

A. reducing storage space requirements
B. improving data integrity
C. protecting data in data communication systems
D. All of the above
Ans: C

214. It is more accurate to define a _____ as a variety of different record types that are treated as a single unit  

A. Database                                                              B. Table
C. Record                                                                 D. Flat File
Ans: A
.
215. A logical schema

A. is the entire database
B. is a standard way of organizing information into accessible parts
C. describes how data is actually stored on disk
D. All of the above
Ans: B

216. Queries to a database

A. are written in English
B. can use aggregate functions like SUM and COUNT
C. both (a) and (b)
D. All of the above
Ans: B

217. In order to use a record management system

A. You need to understand the low-level details of how information in stored
B. You need to understand the model the record management system uses.
C. Both (a) and (b)
D. All of the above
Ans: B

218. In SQL, which command is used to select only one copy of each set of duplicable rows

A.SELECT DISTINCT                                      B. SELECT UNIQUE
C. SELECT DIFFERENT                                  D. All of the above
Ans: A

219. The physical location of a record is determined by a mathematical formula that transforms a file key into a record location in

A .a tree file                                                       B. an indexed file
C. a hashed file                                                  D. a sequential file
Ans: C

220. Which command is used to select distinct subject (SUB) from the table (BOOK)?

A.SELECT ALL FROM BOOK
B. SELECT DISTINCT SUB FROM BOOK
C. SELECT SUB FROM BOOK
D. All of the above
Ans: B

221. The master list of an indexed file

A. is sorted in ascending order
B. contains only a list of keys and record numbers
C. has a number assigned to each record
D. both (b) and (c)
Ans: C

222. Which of the following is not the responsibility of the utilities component of DBMS software?

A. creating the physical and logical designs
B. removing flagged records for deletion
C. creating and maintaining the data dictionary
D. monitoring performance
Ans: A


223. In SQL, the CREATE TABLESPACE is used to create a place in the database for storage of scheme objects, rollback segments, and

A. naming the data files to comprise the table space
B. to create a database trigger
C. to add/rename data files, to change storage
D. All of the above
Ans: A

224. In SQL, which command is used to remove a stored function from the database?

A.REMOVE FUNCTION
B. DELETE FUNCTION
C. DROP FUNCTION
D.ERASE FUNCTION
Ans: C

225. The database administration function includes

A. application programming
B. computer operations management
C. database access planning
D. All of the above
Ans: C

226. A relational database management (RDBM) package manages data in more than one file at once. How does it organize these file? As

A. tables                                                      B. relations
C.  tuple                                                      D. both (a) and (b)
Ans: D

227. A command that lets you change one or more fields in a record is

A. Insert                                          B. Modify
C. Look-up                                     D. All of the above
Ans:  B

228. The designer of a form includes

A. filed designators                              B. prompts
C. data                                                D. both (a) and (b)
Ans: D



No comments:

Post a Comment