Computer Questions and Answers

41. Machine language is

a. Machine dependent
b. Difficult to program
c. Error prone
d. All of above

Ans: d

42. Mnemonic a memory trick is used in which of the following language?

a. Machine language
b. Assembly language
c. High level language
d. None of above

Ans: b

43. The translator program used in assembly language is called

a. Compiler
b. Interpreter
c. Assembler
d. Translator

Ans: c

44. Easily reloctable language is

a. Machine language
b. Assembly language
c. High level language
d. Medium level language

Ans: b

45. Which of the following is called low level languages?

a. Machine language
b. Assembly language
c. Both of the above
d. None of above

Ans: c

46. Which of the following is problem oriented language?

a. High level language
b. Machine language
c. Assembly language
d. Low level language

Ans: a

47. A compiler is a translating program which

a. Translates instruction of a high level language into machine language
b. Translates entire source program into machine language program
c. It is not involved in program’s execution
d. All of above

Ans: d

48. Which of the following is machine independence program?

a. High level language
b. Low level language
c. Assembly language
d. Machine language

Ans: a

49. Which statement is valid about interpreter?

a. It translates one instruction at a time
b. Object code is saved for future use
c. Repeated interpretation is not necessary
d. All of above

Ans: a

50. Which is the limitation of high level language?

a. Lower efficiency
b. Machine dependence
c. machine level coding
d. None of above

Ans: a

51. High level language is also called

a. Problem oriented language
b. Business oriented language
c. Mathematically oriented language
d. All of the above

Ans: d

52. A computer programmer

a. Does all the thinking for a computer
b. Can enter input data quickly
c. Can operate all types of computer equipments
d. Can draw only flowchart

Ans: a

53. CD-ROM is a

a. Semiconductor memory
b. Memory register
c. Magnetic memory
d. None of above

Ans: d

54. Which of the following is not a primary storage device?

a. Magnetic tape
b. Magnetic disk
c. Optical disk
d. None of above

Ans: d

55. A name or number used to identify a storage location device?

a. A byte
b. A record
c. An address
d. All of above

Ans: c

56. Which of the following is a secondary memory device?

a. Keyboard
b. Disk
c. ALU
d. All of the above

Ans: b

57. The difference between memory and storage is that memory is … and storage is …

a. Temporary, permanent
b. Permanent, temporary
c. Slow, fast
d. All of above

Ans: a

58. A floppy disk contains

a. Circular tracks only
b. Sectors only
c. Both circular tracks and sectors
d. All of the above

Ans: c

59. The octal equivalent of 111010 is

a. 81
b. 72
c. 71
d. None of above

Ans: b

60. The first electronic computer in the world was

a. UNIVAC
b. EDVAC
c. ENIAC
d. All of above

Ans: c

61. the most commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in electronic data processing system is called

a. ASCII
b. EBCDIC
c. BCD
d. All of above

Ans: a

62. Which was the computer conceived by Babbage?

a. Analytical Engine
b. Arithmetic Machine
c. Donald Kunth
d. All of above

Ans: a

63. Offline device is

a. A device which is not connected to CPU
b. A device which is connected to CPU
c. A direct access storage device
d. An I/O device

Ans: a

64. Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC?

a. Memory address registers
b. Memory data registers
c. Instruction register
d. Program counter

Ans: c

65. Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?

a. Memory address register
b. Memory data register
c. Instruction register
d. Program counter

Ans: d

66. Microprocessors can be used to make

a. Computers
b. Digital systems
c. Calculators
d. All of above

Ans: d

67. how many address lines are needed to address each machine location in a 2048 x 4 memory chip?

a. 10
b. 11
c. 8
d. 12

Ans: b

68. which American computer company is called Big Blue?

a. Microsoft
b. Compaq Corp
c. IBM
d. Tandy Svenson

Ans: c

69. When did IBM introduce the 20286 based PC/AT?

a. 1982
b. 1984
c. 1985
d. 1989

Ans: b

70. When was the X window system born?

a. 1984
b. 1989
c. 1988
d. 1990

Ans: a

71. Today’s computer giant IBM was earlier known by different name which was changes in 1924. What was that name?

a. Tabulator Machine Co.
b. Computer Tabulating Recording Co.
c. The Tabulator Ltd.
d. International Computer Ltd.

Ans: a

72. The first electronic general purpose digital computer built by Mauchly and Eckert called ENIA did not work on the stored program principle. How many numbers could it store in its internal memory?

a. 100
b. 20
c. 40
d. 80

Ans: b

73. The digital computer was developed primarily in

a. USSR
b. Japan
c. USA
d. UK

Ans: c

74. The subject of cybernetics deals with the science of

a. Genetics
b. Control and communication
c. Molecular biology
d. Biochemistry

Ans: b

75. Who is credited with the idea of using punch cards to control patterns in a waving machine?

a. Pascal
b. Hollerith
c. Babbage
d. Jacquard

Ans: d



No comments:

Post a Comment