Computer Questions and Answers

76. One millisecond is

a. 1 second
b. 10th of a seconds
c. 1000th of a seconds
d. 10000th of a seconds

Ans: c

77. An online backing storage system capable of storing larger quantities of data is

a. CPU
b. Memory
c. Mass storage
d. Secondary storage
Ans: c

78. One of a class of storage device devices that can access storage locations in any order is

a. DTE
b. DASD
c. DDE
d. DDE

Ans: b

79. Which is an item of storage medium in the form of circular plate?

a. Disk
b. CPU
c. Printer
d. ALU

Ans: a

80. Properly arranged data is called

a. Field
b. Words
c. Information
d. File

Ans: c

81. Another word for a daisy wheel printer

a. Petal printer
b. Golf ball printer
c. Laser printer
d. Line printer

Ans: b

82. A term used to describe interconnected computer configuration is

a. Multiprogramming
b. Modulation
c. Multiprocessing
d. Micro program sequence

Ans: a

83. An input /output device at which data enters or leaves a computer system is

a. Keyboard
b. Terminal
c. Printer
d. Plotter

Ans: b

84. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the m9crocomputer is known as

a. Path
b. Address bus
c. Route
d. All of the above

Ans: b

85. A group of magnetic tapes, videos or terminals usually under the control of one master is

a. Cylinder
b. Surface
c. Track
d. Cluster

Ans: d

86. Number crunch8ier is the informal name for

a. Mini computer
b. Super computer
c. Microcomputer
d. Mainframe computer

Ans: b

87. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as

a. Pulse code modulation
b. Pulse stretcher
c. Query processing
d. Queue management

Ans: a

88. The personnel who deals with the computer and its management put together are called

a. Software
b. Human ware
c. Firmware
d. Hardware

Ans: b

89. The brain of any computer system is

a. ALU
b. Memory
c. CPU
d. Control unit

Ans: c

90. Each model of a computer has a unique

a. Assembly of a computer
b. Machine language
c. High level language
d. All of the above

Ans: b

91. Computer professionals working in a computer center are`

a. Software
b. Firmware
c. Hardware
d. Humanware

Ans: d

92. Which of the it5ems below are considered removable storage media?

a. Removable hard disk cartridges
b. (Magneto-optical) disk
c. Flexible disks cartridges
d. All of the above

Ans: d

93. Which term is used to describe RAM?

a. Dynamic RAM (DRAM)
b. Static RAM (SRAM)
c. Video RAM (VRAM)
d. All of the above

Ans: d

94. Which of the following are (is) considered to be video component?

a. Resolution
b. Color depth
c. Refresh rate
d. All of the above

Ans: d

95. On a PC, how much memory is available to application software?

a. 1024 KB
b. 760 KB
c. 640 KB
d. 560 KB

Ans: c

 
96. Which of the following items are examples of storage devices?

a. Floppy / hard disks
b. CD-ROMs
c. Tape devices
d. All of the above

Ans: d

97. The Width of a processor’s data path is measured in bits. Which of the following are common data paths?

a. 8 bits
b. 12 bits
c. 16 bits
d. 32 bits

Ans: a

98. Which is the type of memory for information that does not change on your computer?

a. RAM
b. ROM
c. ERAM
d. RW / RAM

Ans: b

99. What type of memory is not directly addressable by the CPU and requires special softw3are called EMS (expanded memory specification)?

a. Extended
b. Expanded
c. Base
d. Conventional

Ans: b

100. Before a disk can be used to store data. It must be…….

a. Formatted
b. Reformatted
c. Addressed
d. None of the above

Ans: a

101. What type of device is computer keyboard?

a. Memory
b. Output
c. Storage
d. Input

Ans: d

102. The original ASCII code used…bits of each byte, reserving that last bit for error checking

a. 5
b. 6
c. 7
d. 8

Ans: c

103. Which company is the biggest player in the microprocessor industry?

a. Motorola
b. IBM
c. Intel
d. AMD

Ans: c

104. What is required when more than one person uses a central computer at the same time?

a. Light pen
b. Mouse
c. Digitizer
d. Terminal

Ans: d

105. A hard copy would be prepared on a

a. Line printer
b. Dot matrix Printer
c. Typewriter terminal
d. All of the above

Ans: d

106. A typical personal computer used for business purposes would have… of RAM.

a. 4 KB
b. 16 K
c. 64 K
d. 256 K

Ans: d

107. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs

a. Dot matrix printer
b. Digital plotter
c. Line printer
d. All of the above

Ans: b

108. Symbolic logic was discovered by

a. George Boole
b. Herman Hollerith
c. Van Neumann
d. Basic Pascal

Ans: a

109. What was the nick name of the computer used by the Americans in 1952 for their H-bomb project?

a. ENIAC
b. EDSAC
c. MANIAC
d. UNIVAC

Ans: c

110. The word length of a computer is measured in

a. Bytes
b. Millimeters
c. Meters
d. Bits

Ans: d

111. Multi user systems provided cost savings for small business because they use a single processing unit to link several

a. Personal computers
b. Workstations
c. Dumb terminals
d. Mainframes

Ans: c

112. What are the three decisions making operations performed by the ALU of a computer?

a. Grater than
b. Less than
c. Equal to
d. All of the above

Ans: d

113. Which part of the computer is used for calculating and comparing?

a. Disk unit
b. Control unit
c. ALU
d. Modem

Ans: c

114. Can you tell what passes into and out from the computer via its ports?

a. Data
b. Bytes
c. Graphics
d. Pictures

Ans: a

115. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?

a. Minicomputers
b. Microcomputers
c. Mainframe computers
d. Super computer

Ans: c


No comments:

Post a Comment