Computer Questions and Answers

1. A type of core store that has a lower access time than the devices used for working store in the same processor is known as

a. Core memory
b. Buffer
c. Fast core
d. Address register

Ans: d

2. Which of the following is an acronym for electronic delay storage automatic calculator?

a. UNIVAC
b. EDSAC
c. EDVAC
d. Abacus

Ans: b

4. A disk storage medium in the form of an assembly containing a single rigid magnetic disk permanently is

a. Fixed disk
b. Disk cartridge
c. Card punch
d. Card reader

Ans: b

5. A memory that is capable of determining whether a given datum is contained in one of its address is

a. ROM
b. PROM
c. CAM
d. RAM

Ans: c

6. A method of implementing a memory management system is

a. Buddy system
b. Bridgeware
c. Broadband coaxial system
d. All of the above

Ans: a

7. A plastic card similar to a credit card but having some memory and a microprocessor embedded within it is

a. Punched paper tape
b. Chip card
c. Card punch
d. Magnetic tape

Ans: a

8. A device that operates under the control of another device is called

a. Stem
b. Slave
c. Simulator
d. Emulator

Ans: b

9. Actual data processing operations are performed in the arithmetic logic section, but not in the …. Storage section of a processor unit

a. Primary
b. Accumulator
c. Buffer
d. Secondary

Ans: a

10. The use of spooler programs and/or …. Hardware allows personal computer operators to do the processing work at the same time a printing operation is in progress

a. Registered mails
b. Memory
c. CPU
d. Buffer

Ans: d

11. Which most popular input device is used today for interactive processing and for the one line entry of data for batch processing?

a. Mouse
b. Magnetic disk
c. Visual display terminal
d. Card punch

Ans: a

12. User programmable terminals that combine VDT hardware with built-in microprocessor is

a. Kips
b. PC
c. Mainframe
d. Intelligent terminals

Ans: d

13. The number of characters that can be stored in given physical space is

a. Word length
b. Byte
c. Data density
d. Field

Ans: c

14. the storage capacity of a disk system depends on the bits per inch of track and the tracks per inch of

a. Cylinder
b. Hum
c. Cluster
d. Surface

Ans: d

15. The disk drive component used to position read/write heads over a specific track I known as

a. Acoustic couples
b. Access arm
c. Cluster
d. All of the above

Ans: b

16. condensing output data to exhibit specific information is

a. calculating
b. recording
c. merging
d. summarizing

Ans: d

17. which chips using special external equipment can reprogram

a. ROM
b. PROM
c. SAM
d. RAM

Ans: b

18. A storage device whe3re the access time is depended upon the location of the data is

a. Random access
b. Serial access
c. Sequential access
d. Transaction access

Ans: b

19. Which number system is commonly used as a shortcut notation for groups of four binary digits?

a. Binary
b. Decimal
c. Octal
d. Hexadecimal

Ans: d

20. Interface electronic circuit is used to interconnect I/O devices to a computer’s CPU or

a. ALU
b. Memory
c. Buffer
d. Register

Ans: b

21. Which statement is valid about magnetic tape?

a. It is a plastic ribbon
b. It is coated on both sides with iron oxide
c. It can be erased and reused
d. All of above

Ans: a

22. The data recording format in most of the modern magnetic tape is

a. 7-bit ASCII
b. 7-bit EBCDIC
c. 8-bit ASCII
d. 8-bit EBCDIC

Ans: d

23. Which of the following is associated with error detector?

a. Odd parity bit
b. Even parity bit
c. Both of the above
d. None of above

Ans: c

24. Tape speed is measured in

a. Feet per second
b. Inch per second
c. Meter per second
d. Centimeter per second

Ans: b

25. Magnetic disks are the most popular medium for

a. Direct access
b. Sequential access
c. Both of above
d. None of above

Ans: c

26. Storage capacity of magnetic disk depends on

a. tracks per inch of surface
b. bits per inch of tracks
c. disk pack in disk surface
d. All of above

Ans: d

27. Reading data is performed in magnetic disk by

a. Read/write leads
b. Sectors
c. Track
d. Lower surface

Ans: a

28. Access time is

a. seek time + latency time
b. seek time
c. seek time – latency time
d. latency time

Ans: a

29. Seek time is

a. time to position the head over proper track
b. time to position the head over proper sector
c. time to position the head over proper cylinder
d. none of above

Ans: a

30. Latency time is

a. Time to spin the needed data under head
b. Time to spin the needed data under track
c. Time to spin data under sector
d. All of above

Ans: a

31. Floppy disks are available in

a. Single side single density
b. Single side double density
c. Both of above
d. None of above

Ans: c

32. Floppy disks typically in diameter

a. 3”
b. 5.25”
c. 8”
d. All of above

Ans: d

33. Hard disk is coated in both sides above

a. Magnetic metallic oxide
b. Optical metallic oxide
c. Carbon layer
d. All of the above

Ans: a

34. Binary circuit elements have

a. One stable state
b. Two stable state
c. Three stable state
d. None of above

Ans: b

35. Which statement is valid?

a. 1KB = 1024 bytes
b. 1 MB=2048 bytes
c. 1 MB = 1000 kilobytes
d. 1 KB = 1000 bytes

Ans: a

36. Which statement is valid about computer program?

a. It is understood by a computer
b. It is understood by programmer
c. It is understood user
d. Both of above

Ans: d

37. Software in computer

a. Enhances the capabilities of the hardware machine
b. Increase the speed of central processing unit
c. Both of above
d. None of above

Ans: a

38. Which of the following is not computer language?

a. High level language
b. Medium level language
c. Low level language
d. All of the above

Ans: b

39. Which language is directly understood by the computer without translation program?

a. Machine language
b. Assembly language
c. High level language
d. None of above

Ans: a

40. Instruction in computer languages consists of

a. OPCODE
b. OPERAND
c. Both of above
d. None of above

Ans: c


1 comment:

  1. Hi, i am interested in your blog contact meat : test@saifiimpex.com

    ReplyDelete